10 saker jag ser fram emot

På söndag är det 1 november. Insikten av detta fick mig att inse att nu är det inte längre för tidigt att tänka på eller till och med börja med alla de saker som funnits i mina tankar ett bra tag nu utan snarare hög tid. Jag tänkte att jag skulle göra en lista med 10 saker som jag ser fram emot i de kommande månaderna.

1. Att fira minusadvent

Jag har insett att nu när tiden går fortare och fortare (det är ju i vart fall så känslan är) så är 4 söndagar alldeles för kort att fira med adventsmys. Jag har därför bestämt mig att i år ska jag följa det koncept som jag först träffade på på Sofies julblogg (en mycket fin julblogg, tips om ni är på jakt efter fler!), men som kommer ifrån Lotta Kühlhorn, nämligen minusadvent! Detta bloggande jag om redan förra året men då var jag lite sent ute och det blev inte av. Men i år planerar jag att ha någon form av firande varje söndag i november, om så bara ett litet firande med julmusik, en brasa och kanske pepparkakor. På söndag är det dags, då är det fjärde minusadvent, det får ändå ses som det absoluta startskottet för julen när allhelgona är över.

2. Årets första julbak

Mest längtar jag nog till årets första saffransbullebak. När jag får plocka fram min fina, rosa hushållsassistent och börja blanda ihop den vackra gula degen. Ha på julmusik, ta på förklädet, kavla upp ärmarna och till sist känna en härlig saffransdoft som slår emot en när man kommer in i huset efter en promenad i ett frostigt och soligt landskap. Att sedan få sätta sig ner med ett glas mjölk och sätta tänderna i den första, rykande färska saffransbullen. Sedan kan det hända att det slinker ner en till, eller kanske två eller tre....

3. Att se städerna kläs i julskrud

Något som alltid får min mage att pirra lite extra är när jag ser att julbelysningen börjar plockas fram och sättas upp gator och i träd. Den stad jag bor i är inte jättestor och all julbelysning inte jättevacker men det är ändå ett jultecken och bara det gör ju att hjärtat tar ett extra skutt. Sedan bor vi ju när Göteborg och där är julbelysningen vackrare. Att strosa runt på de mörka gatorna med ljusen glimmande över huvudet och kika in i alla affärer med julpyntade skyltfönster, det skulle jag kunna göra i en evighet.

4. Julfika med släkt och vänner

I den mån det nu går i år. Med tanke på hur läget är just nu så ser det ju inte positivt ut men jag hoppas på förbättring. I alla fall så att man kanske kan ha julfika med dem man brukar umgås med. Att få duka upp med massa gott som saffransbullar, pepparkakor, rocky road och massa olika sorters fudge. Dricka glögg och sitta och prata med julmusik i bakgrunden. Det är äkta julmys.

5. Få öppna de första luckorna i mina julkalendrar

När det gäller paket och framförallt adventskalendrar så kommer jag nog aldrig att bli vuxen. Det är alltid en speciell känsla den 30 november vid läggdags när man vet att imorgon, då börjar det, då kommer jag få en present varje dag i 24 dagar. Det är nästan som känslan innan julafton, det där pirret och oförmågan att somna. Snart är det exakt en månad kvar, underbart.

6. Att få välja julgran

Att få välja julgran är ett av mina starkaste minnen från barndomen kopplade till julen. Att först se hur de plockades fram på parkeringen och varje dag passera dem och längta till den dagen då det var dags att välja ut vår gran. Jag kan tänka mig att det var en hel del tjat från mig och min systers sida innan vi faktiskt åkte dit. Sedan när man gick där i mörkret och kylan och luften omgavs av den mest fantastiska barrdoft, det är fortfarande magiskt för mig. Att hitta den finaste granen att pryda hemmet med. Jag ser så galet mycket fram emot att ha en riktig gran i år igen efter ett par år med plastgran.

7. Slå in julklappar

En riktig favoritstund, men jag vill då ha gott om tid. Det ska inte vara någon stress, det gillar jag inte. Men att sitta och slå in mina omsorgsfullt (aja, för det mesta i alla fall) inköpta klappar framför en favoritjulfilm till vackra paket, det är avkoppling för mig. Sedan att se dem ligga under granen och bidra till julstämningen är något av det bästa jag vet med julen.

8. Få julpynta hela huset

OM jag längtar till detta! Det ska bli sååå roligt att få göra vårt fina hem julfint. Få upp julgardiner, jag vill ha stora adventsstjärnor i fönstren och framförallt få plocka fram mina tomtar. Äntligen ska alla tomtar i min tomtesamling få se dagsljus igen efter att flertalet av dem ha fått vara förpassade till lådan året runt efter att jag flyttade hemifrån. Men nu bor vi större + att jag kan få ha ett eget julrum där jag kan gå totalt wild and crazy så nu har mannen tyvärr ingen talan längre, ledsen älskling!

9. Se mina favoritjulfilmer

The Holiday, Love Actually och Ensam hemma, dessa måste ses minst en gång innan jul det är tradition och visst är tradition ändå en en stor del av vad jul är? Nästan det enda det är, det är ju just tradition som gör att jag längtar till det så mycket, att jag vet ungefär vad jag kan vänta mig av tiden som kommer nu. Sedan är det ett gäng filmer till som jag gärna ser men dessa tre, de ser jag fram emot mest.

10. Att få fira jul med min familj

Just nu känns detta också som en önskan och inte bara en längtan. Även om det kommer bli en lite annorlunda jul så hoppas jag ändå att vi ska kunna fira ihop med våra familjer, det är ju faktiskt det julen handlar om. Det finns inga materiella ting i världen som skulle nå upp till känslan av att få vara med sin familj och umgås och bara mysa. Visst kan man göra det året runt, men det är ju den där känslan kring jul. Alla är lite extra glada, man äter god mat, spelar lite spel och äter lite till. Jag håller alla tummar och tår att vi alla får hålla oss friska och kan vara tillsammans, det är vad som står högst på min önskelista.

Gillar

Kommentarer