Chokladkaka på annat vis

Lördagen till ära tänkte jag tipsa om lite gottis!

Om det finns någon mer där ute som liksom jag försöker att äta lite mindre socker (ibland iaf) men ändå vill baka och är sugen på något chokladigt så ska jag nu tipsa om en chokladkaka som är lite "nyttigare". Den är även vegansk, om man nu är på jakt efter fler sådana recept. Jag hittade receptet på Folkofolk och de namngav den "Vegansk kladdkaka utan socker", jag håller nog inte helt med om att det är en kladdkaka, min blev inte alls kladdig och jag föredrar ofta en kladdkaka på gränsen till rinnig. Därför kommer jag kalla den chokladkaka. Den var superenkel att göra, och jag tänker även att det hade vart gott att göra en julig twist av den genom att tillsätta lite pepparkakskryddor, det ska jag testa nästa gång. Om det är gott så hade det vart kanon till julgottebordet, något som bryter av mot allt det supersöta.

Här kommer recept och hur ni gör:

- 3 msk chiafrön

- 2 dl vatten

- 10 dadlar, gärna färska

- 0,5 dl riven kokos

- 1 tsk bakpulver

- 2 dl mandelmjöl (jag använde kokosmjöl och det funkade lika bra)

- 5 msk kakao

- 0,5 dl kokosolja

- 1 dl vatten (lite extra för att få det lite blötare)

- 1 krm havsalt

- För att få det lite juligt: 2 tsk pepparkakskryddor


Såhär gör du:

1. Sätt på ugnen på 175 grader.

2. Häll chiafröna och allt vatten i en skål och låt stå.

3.. Smörj en form med lite kokosolja, jag använde en springform som var 20 cm i diametern.

4. Mixa dadlarna med kokosen.

5. Blanda i resten av de torra ingredienserna och mixa igen.

6. Häll i kokosoljan och blandningen av chiafrön och vatten, det extra vattnet. Mixa igen.

7. Tryck ut degen i formen, för jag skulle nog kalla det deg mer än smet.

8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

9. Ställ i kylen ett tag när den svalnat ett tag. Servera sedan gärna med lite bär.

Gottigt!





Gillar

Kommentarer

IP: 82.99.3.229